Κυριακή 15 Ιουλίου 2018

Υποβολή Μηχανογραφικού Δελτίου για Σχολές: Συμβουλές και Deadline

Συγχαίροντας τους υποψηφίους για την προσπάθεια τους για την επίτευξη των ακαδημαϊκών τους στόχων, υπενθυμίζουμε πως η καταληκτική ημερομηνία υποβολής και οριστικοποίησης του μηχανογραφικού είναι έως τις 16 Ιουλίου (αύριο) στο https://exams.it.minedu.gov.gr/ του υπουργείου.
Χρήσιμο είναι πριν την οριστικοποίηση και την τελική υποβολή, ο εκάστοτε υποψήφιος να μελετήσει σε βάθος τις επιλογές που έχει και να πάρει πληροφορίες για τα τμήματα που τον ενδιαφέρουν, για τα ιδύματα (πανεπιστήμια, ακαδημίες και σχολές) που ανήκουν και τα προγράμματα σπουδών του κάθε τμήματος, τα οποία βρίσκονται στις ιστοσελίδες των αντίστοιχων σχολών.
Χρήσιμα links:
Φωτογραφία από: http://www.kathimerini.gr/968790/article/epikairothta/ellada/panelladikes-e3etaseis-oi-prwtes-ektimhseis-kai-oi-apanthseis-sta-8emata-arxaiwn-kai-ma8hmatikwn
Επίσης κρίνεται σκόπιμο να μελετηθούν οι δυνατότητες και οι κλάδοι εργασίας μετά την απόκτηση του πολυπόθυτου πτυχίου. Θυμίζουμε πως πολλές φορές οι παραπλήσιες σπουδές, μαζί με κάποια πρακτική ή μετεκπαίδευση, οδηγούν στην ενασχόληση στον ίδιο κλάδο και ίσως στην ίδια θέση εργασίας που θα προέκυπτε από την πρώτη/αρχική επιλογή του υποψηφίου. Επομένως, οι υποψήφιοι που δεν είναι ικανοποιημένοι με την επίδοσή τους μπορούν να δηλώσουν σχολές παρεμφερείς με τις αρχικές τους προτιμήσεις.
Το ΑΠΕ-ΜΠΕ παραθέτει επτά συμβουλές για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου [1]:
1. Πριν από την ηλεκτρονική υποβολή, ο κάθε υποψήφιος μπορεί να γράψει «παραδοσιακά» σε χαρτί τις επιλογές του. Το ίδιο προτείνει και το υπουργείο στη σχετική σελίδα.[2]
2. Οι πρώτες σχολές που θα δηλώσει ο υποψήφιος, καλό είναι να αποτελούν εκείνες που θα ήθελε πραγματικά να εισαχθεί, άσχετα με τον αριθμό των μορίων που έχει συγκεντρώσει. Δεν πρέπει να ιεραρχούνται οι σχολές κατά φθίνουσα σειρά μορίων μόνο, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα ενδιαφέροντα, οι κλίσεις και οι προτιμήσεις του υποψηφίου. Οι προτιμήσεις για τις σχολές πρέπει να ανταποκρίνονται στα επιστημονικά ενδιαφέροντα και στα οικογενειακά και οικονομικά δεδομένα του.
3. Η πρώτη αυτή ομάδα σχολών -που λογικά θα περιλαμβάνει μικρό αριθμό αυτών- θα πρέπει να δηλωθεί, ξεκινώντας από τις από τις υψηλόβαθμες προς τις χαμηλόβαθμες και παράλληλα, από την κοντινότερη πόλη προς την πιο μακρινή. Για παράδειγμα, εάν ένας υποψήφιος θα ήθελε να περάσει είτε στην Ιατρική, είτε στη Βιολογία, δηλώνει πρώτα όλες τις Ιατρικές σχολές, ξεκινώντας από εκείνη της Αθήνας και στη συνέχεια, όλες της Βιολογίας, ξεκινώντας και πάλι από εκείνη της Αθήνας, συνεχίζοντας με τις υπόλοιπες.
4. Οι προβλέψεις για τις βάσεις, αν και πολύ σημαντικές ως πληροφορία, δεν θα πρέπει να αποτελέσουν βασικό άξονα επιλογής ή/ και κατάταξης των σχολών στο μηχανογραφικό. Το ότι μία σχολή στην οποία θα ήθελε να εισαχθεί ένας υποψήφιος προβλέπεται να σημειώσει άνοδο στη βάση της, με περισσότερα μόρια από εκείνα που έχει συγκεντρώσει ο υποψήφιος, δεν αποτελεί παράγοντα αποκλεισμού της σχολής αυτής από το μηχανογραφικό.
5. Μεγάλη προσοχή χρειάζεται στην αρίθμηση των προτιμήσεων: Θα πρέπει να είναι συνεχόμενη, ξεκινώντας από τον αριθμό 1 και δεν πρέπει να υπάρχουν κενά ή επαναλήψεις των αριθμών της σειράς προτίμησης.
6. Ο κάθε υποψήφιος δεν πρέπει να επηρεαστεί από τις προτιμήσεις άλλων υποψηφίων.
7. Καλό θα ήταν, ανεξαρτήτως του αριθμού των μορίων που έχει συγκεντρώσει, ο κάθε υποψήφιος να δηλώσει όσο το δυνατόν περισσότερα τμήματα από το επιστημονικό πεδίο που έχει επιλέξει, ώστε να υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες εισαγωγής σε κάποιο τμήμα με επιστημονικό ενδιαφέρον για τον υποψήφιο.
Η επιλογή των σχολών και ο καθορισμός του μηχανογραφικού πρέπει να γίνουν χωρίς πίεση και άγχος, αποκλειστικά βασισμένα στην προσωπική προτίμηση των υποψηφίων. Πολλοί καλοί σύμβουλοι σχετικά με τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού και την απάντηση σε ερωτήματα σχετικά με την επαγγελματική αποκατάσταση και τα προγράμματα σπουδών των σχολών είναι οι καθηγητές. Έτσι, είναι καλό να βρίσκονται δίπλα στους υποψήφιους και οι υποψήφιοι να νιώθουν πως έχουν κάποιον που μπορεί να τους απαντήσει.
Υπενθυμίζουμε πως μετά την ημερομηνία παρέλευσης της οριστικής υποβολής των μηχανογραφικών (16 Ιουλίουκανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό δελτίο. Επομένως, αν δεν έχετε προβεί σε ενέργειες μεταβείτε άμεσα στην διεύθυνση: https://exams.it.minedu.gov.gr/
Το υπουργείο προτείνει οι υποψήφιοι να εκτυπώσουν ή/και να αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους το οριστικοποιημένο μηχανογραφικό, με τον αριθμό πρωτοκόλλου, ώστε να έχουν πρόσβαση στις δηλωθείσες προτιμήσεις τους.[2]
Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία στα αποτελέσματα και καλή σταδιοδρομία!

Χρήσιμο link: 

Πηγές:
[1] http://www.amna.gr/home/article/273103/Exi-sun-mia-sumboules-gia-ti-sumplirosi-tou-michanografikou-deltiou
[2] https://www.minedu.gov.gr/exetaseis-2/epal-m/anakoinwseis-epala/34714-22-05-18-mixanografiko-deltio-gia-tis-panelladikes-eksetaseis-2020
https://www.cnn.gr/news/ellada/story/138589/vaseis-2018-mexri-pote-mporeite-na-ypovalete-to-mixanografiko-deltio 
Φωτογραφία από: http://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου